Uşaklı sanayiciler depremzedelere battaniye gönderiyor
Kış günlerinde evlerine giremeyen depremzedeler ısınma sorunu yaşamaya başladı ve battaniye ihtiyaçları arttı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan kriz merkezi, sanayicilerin deprem bölgesine yönelik yardımlarını koordine etti.
Battaniye üreticileri, fabrikalarının üretim kapasitelerini ve vardiyalarını artırarak üretimi hızlandırdı.
Üretim merkezlerinde çalışanlar 7 gün 24 saat evlerine gitmeden çalışırken, bir kısmı kağıt ücreti almıyordu.
Depremzedeler için 1,5 milyon battaniye
Uşaklı sanayiciler, depremzedelerin acil ısınma ihtiyaçlarını bu seviyede karşılamak için gece gündüz çalışarak ürettikleri 1,5 milyon battaniyeyi 281 araçla hava ve kara yoluyla bölgeye gönderdi.
yardım hattı kuruldu
Tedarik, üretim, lojistik ve dağıtım ağından oluşan yardım koridoru, çalışma sistemine göre 7 gün 24 saat açık tutuluyor. OSBÜK, Ticaret ve Sanayi Odaları, STK’lar, OSB yönetimleri ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin katkılarıyla tedarik edilen veya üretilen gerekli malzemeler, AFAD ve Türk Kızılayı aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılıyor.
Çalışmalara KOSGEB, TSE ve TÜBİTAK destek verdi
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Müdürlüğü Başkanlığı (KOSGEB), Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bakanlığa bağlı Bölgesel Kalkınma İdareleri ve Kalkınma Ajansları da saha çalışmalarını tüm imkanlarıyla desteklemektedir.
Uşak OSB’deki fabrikalar depremzedeler için çalıştı
Uşak Valiliği koordinasyonunda başlayan battaniye seferberliğinde Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren dokuma fabrikaları, deprem sonrası önce mevcut müşterilerinin siparişlerini iptal ederek, tüm battaniye stoklarını deprem bölgelerine yönlendirdi.
“Tüm personel özveriyle çalıştı”
Uşak’ta Bir İşletmenin Müdürü Tuğrul Mahmut Yalvaç, stokta bulunan battaniyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na uygun olarak sallama bölgesine sevk ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Önce 2 tır gönderdik. Sonrasında çalışma kapasitemizi arttırarak eldeki işleri bir kenara bırakarak deprem bölgesine özel üretime başladık. Günlük üretimi 5 binden 15 bine çıkardık. Pazartesi gününden itibaren 24 saat esasına göre, destekle, tüm işçi özverisiyle çalıştık, cumartesi ve pazar dahil, sevkiyattaki arkadaşlarımız bile birkaç gün evlerine gitmediler.
“İşçi fazla mesai ücretini alıp ‘Biz de katkıda bulunalım’ demiyor. söz konusu”
Bir diğer işletmenin Müdürü Emrullah Aydoğan ise günde yaklaşık 10-15 bin battaniye ürettiklerini belirterek, şunları söyledi:
Darbe sonrası halı üretim kümelerindeki çalışanlarımızı yüzde 25’e varan oranlarda azalttık ve battaniye üretim gruplarına yönlendirdik. Günlük üretimimizi 15 binden 40 bine çıkardık. 8 saat olan giyim vardiyası 12 saatten 12 saat 24 saate çıkarıldı. Deprem anında ellerinde bulunan 320 bin stok battaniyeyi ilk 2 günde deprem bölgesine sevk ettik. İşçilerimiz özverili çalışmaya başladılar ve fazla mesai ücretini bile almadılar, ‘biz de katkı sunalım’ dediler. dediler. Ara aralar kaldırıldı, üretim hızlandı. Yorgunluk olacak mı? Birkaç gün sürecek ama katkı sağladığımız sürece bu yolda devam edeceğiz.